Klankschalen opleiding

Klankschalen opleiding

De uitwerking van Klankschalen

Boeddha edelstenen

Volgens de Ayur Veda worden atomen, cellen en weefsels worden bijeengehouden door 'onzichtbare draden' van subtiele trillingen. Deze subtiele trillingen worden ook wel oerklanken genoemd. Het houdt onze DNA bijeen, en is de sterkste kracht in de natuur. Als deze trillingen verstoord worden kunnen we dit binnen de cel weer herstellen door specifieke oerklanken toe te passen.

Deepak Chopra

 

De werking van klankschalen
In het Westen krijgt het gebruik van klankschalen steeds meer bekendheid. Met name in Duitsland wordt er al enige jaren gebruik van gemaakt in o.a. verzorgingsinstellingen. In Nederland zien we ook een toename van het gebruik van klankschalen als onderdeel van andere behandelingen of als een op zichzelf staande behandeling. Dat heeft te maken met de harmoniserende werking van de klank van de schalen. Deze harmoniserende klanken zorgen voor diepe ontspanning. Als de schalen dan worden aangeslagen, vibreren deze wonderlijk mooie klanken door het hele lichaam. Het luisteren naar de klanken leidt als vanzelf tot het ervaren van innerlijke stilte.
In diepe ontspanning vind een transformatie van energie plaats die helend is. Het gebruiken van klankschalen, van een bepaalde kwaliteit, leidt tot diepe ontspanning. Door deze diepe ontspanning te ervaren krijgen lichaam en geest de kans te herstellen, te helen. Het denken komt tot rust en de cliënt komt in een meditatieve staat.

Para sympathisch zenuwstelsel

Para symphatisch zenuwstelsel

Tijdens diepe ontspanning komen de lichamelijke processen tot rust. Het lichaam schakelt over naar het para sympathische zenuwstelsel. Dit deel van het zenuwstelsel stuurt die processen aan, die het herstel van het lichaam bevorderen. Dit is heel belangrijk voor ons, vooral omdat vaak het sympathische zenuwstelsel actief is. Het sympathische zenuwstelsel is actief als we stress ervaren, overprikkeld zijn. Het lichaam besteed dan geen aandacht aan groei en herstel, maar maakt stress hormonen aan, zodat we om kunnen gaan met stress. Op zich een goede reactie, maar niet als het te lang voort duurt.

Het is van belang voor onze gezondheid en welbevinden om in de staat van ontspanning [in het para sympathische zenuwstelsel] te komen, zodat het lichaam zich kan vernieuwen. Elk orgaan, huid, alles in ons lichaam wordt steeds vernieuwd, maar daar is wel rust voor nodig. Het natuurlijke vermogen van het lichaam om te vernieuwen, herstellen, is in ieder mens aanwezig.

Door deze wetenschappelijke inzichten, kunnen we begrijpen dat ontspanning meer is, als alleen een prettig gevoel. Er vindt dan tevens een heling plaats.

Hoe dieper de rust, hoe te meer resultaat er is. Vanuit de meditatieve staat, bewerkstelligd door de klank van de schalen, gaat de energie die daar aanwezig is stromen. Deze energie heeft kwaliteiten, het zuivert, vitaliseert.
Creativiteit en levensvreugde gaan weer stromen.

 

Quote Albert Einstein

 

Resonantie

Het begrip resonantie betekent: weerklinken. Een vibrerende klankschaal kan iets anders laten vibreren. Er ontstaat verbinding tussen verschillende energie velden. Iedereen ervaart direct dat een klankschaal niet alleen hoorbaar is, maar ook voelbaar in het lichaam. Door de harmonische samenwerking van grond en boven tonen van klankschalen [van een bepaalde kwaliteit] gaan lichaamscellen mee resoneren. Er komt meer coherentie in de trilling van de cellen.

Het is van belang dat de klankschaal een harmonieuze samenwerking heeft in de grond en boventonen. Dit wordt o.a bewerkstelligd door gebruik van verschillende metalen in één schaal. Er zijn verschillende factoren die van een schaal een 'werkzame' schaal maken. Het aanschaven van een schaal kan je het beste doen, door de schaal op verschillende manieren uit te proberen. Tijdens de opleiding is daar gelegenheid voor.

Ook is het van belang, dat als je verschillende schalen gebruikt, deze met elkaar resoneren. Alleen datgene, wat in elkaar kan overvloeien, kan resoneren.

 

Klankschalen opleidingen door Hila Postema